Liitosten eristäminen

Yleistä
1.    Liitoksessa olevalla polyuretaanivaahdolla pitää olla samat ominaisuudet kuin vaahdolla putkissa ja osissa.
2.    Liitosholkkien tulee aina olla asetetut paikoilleen ennen kuin teräsputket hitsataan yhteen.
3.    Kaivannon tulee olla kuiva ja salaojitettu.
4.    Liitospaikalla tulee aina olla vapaata tilaa vähintään 200 mm putkien ympärillä noin 2,0m:n pituudella.
5.    Paras tulos saadaan liitoserityksessä, kun lämpötila teräsputkilla ja liitosmuhveilla on 20-40ºC. Useimmissa tapauksissa vaaditaan lämmönkierto virtausputkille. Eristyksen laatu riippuu työn suoritusedellytyksistä ts. vaahtokomponenttien laadusta ja sekoituksesta sekä muhvin lämpötilasta vaahtolaajentumisen aikana.

Suoritus
Puhdista liitospaikka perusteellisesti. Erityisen tärkeää on, että kutisteholkkien alla olevat pinnat ovat täysin kuivia ja puhtaita. Mikäli kosteaa vaahtoa esiintyy putkipäissä, tulee nämä poistaa. Kylmällä ja kostealla säällä voidaan liitoskohta kuivata kaasupolttimen avulla.

Valmistelutyöt
1.    Leikkaa rullasta putkikokoa vastaava kutiste. (Katso katkaisutaulukko) Leikkaa kulmat limityksen allejäävästä päästä. Rullaa kutiste.
2.    Puhdista suojakuoren pinta huolellisesti ja karhenna n:o 60-80 hiomakankaalla.
3.    Esilämmitä kutisteen alle jäävä puhdistettu suojakuoren alue vähintään 65ºC. Esilämmitys parantaa liiman juoksevuutta ja tarttuvuutta. Pintalämpömittarilla todetaan esilämmityksen riittävyys.

Kutisteen asennus
1.    Rullaa kutiste auki osittain. Poista suojamuovi liitoslapusta ja aseta liitoslappu liimapuoli ylöspäin esim. putken päälle. Huolehdi siitä, että lapun liima pysyy puhtaana.
2.    Lämmitä kutisteen alkupään (leikatut kulmat) liimapuolta.
3.    Aseta kutisteen alkupää keskeisesti liitoksen päälle klo 11 kohdalle.
4.    Lämmitä kutisteen päätä, kunnes sulaa liimaa pursuaa reunojen alta. Painele työkäsineellä kutisteen pää tiiviisti suojakuoreen kiinni ja oikaise mahdolliset rypyt.
5.    Poista loppu suojamuovi ja lämmitä limitettävä alapinta ja suorita limitys. Lämmitä huolellisesti ja poista mahdolliset rypyt.
6.    Lämmitä liitoslapun liimapuolta ja aseta lappu keskeisesti limityksen päälle ja painele työkäsineellä liitoslappu tiukasti paikalleen. Lämmitä lappu huolellisesti.
7.    Laajaa liekkiä käyttäen aloita kutistaminen kutisteen keskeltä säteen suuntaisesti ympäri kutisteen kehän. Kutisteen "kärähtämisen" välttämiseksi ei poltinta saa pysäyttää. Käytä pitkiä säteen suuntaisia liikkeitä.
8.    Jatka kutistamista kutisteen päätä kohti, kunnes n. 5 cm on jäljellä. Kohdista poltin vinosti kutisteen päätyreunaa kohti ja kutista päätyreuna. Toista sama kutisteen toisessa päässä. Limitysalueen lämmittäminen on suoritettava erityisen huolellisesti. Painele työkäsineellä tai telalla, jotta liima varmasti täyttää limityksen.

Konevaahdotus
Polyuretaanivaahdon valaminen tulee suorittaa erityisliikkeen toimesta liikkuvalla vaahdotuskoneella, jossa on automaattinen paineen-, annostelun- sekä lämpötilansäätö.

Käsivaahdotus
Hyväksyttävän tuloksen saamiseksi käsivaahdotuksessa on tärkeää, että se suoritetaan oikeaoppisella tavalla.

Suoritus
1.    Käytä erillistä mittaussäiliötä molempia komponentteja varten. On tärkeää, että sekoitussuhde on tarkka.
2.    Mittaa määrät, jotka tarvitaan sekoitustaulukon mukaan eristettävää mitoitusta varten. Taulukko seuraa käsivaahdon toimituksen mukana.
Sekoitustaulukko pätee noin 20ºC:ssa. Vaahtokomponenttien mukana seuraa vieläkin yksityiskohtaisempi käyttöohje.
3.    Kaada nesteet sekoitusastiaan ja aloita sekoitus välittömästi esim. porakoneella. Sekoitus tulee olla käynnissä noin 20 sekunnin ajan.
4.    Kaada sekoitus liitosmuhviin. Lyö sisään tiivistystulppa.


 

 

 

 

 SEO  Julkaisujärjestelmä SiteSystem Netello Systems Oy